Hop til hovedindholdet

Natur- og Sundhedsnetværket

NATUR & DEMENS


Dato og tid

Torsdag d. 21. september 2023 kl. 09:15 til 17:00

Tilmeldingsfrist

Fredag d. 15. september 2023 kl. 23:10

Sted

Seniorbofællesskabet Enghaven - Fælleshuset, Engparken 20, 4560 Vig Seniorbofællesskabet Enghaven - Fælleshuset
Engparken 20
4560 Vig

NATUR & DEMENS


Natur og Demens

·       Hvordan kan naturen hjælpe i den svære kommunikation med et demensramt menneske?

·       Få teoretisk viden om menneskehjernen i naturen og hvordan man afstemmer med et menneske - inspireret af musikalsk interaktion i demensomsorgen.

·       Tag hjem med 8 gode ideer til at være sammen med et demensramt menneske i naturen.

 

Ønsker du at blive bedre til at bruge naturen sammen med et menneske med demens?

Naturen er velkendt for sin særlige stimulerende og helende kraft. Forskning viser, at natur kan fremme menneskers mentale helbred, når omgivelserne designes på bestemte måder. Haver kan indrettes så de forebygger depression og stress.

Men hvordan kan vi tilrettelægge situationer i naturen, der mentalt og emotionelt passer til det enkelte menneske? Hvordan er relationen og dynamikken imellem natur og demensramte? Findes der principper for, hvordan vi bør tilrettelægge naturbaserede person-afstemte interaktioner for demente, der forebygger frustration og konflikt, øger livskvaliteten og det mentale helbred? Eller helt enkelt: Hvordan griber vi øjeblikket i nærværet med naturen, til en vellykket samtale – verbal eller nonverbal?

Dette ønsker foreningen ”Livsgnisten-Odsherred”` i samarbejde med Sundhedsnetværket under Naturvejledning Danmark, Alzheimerforeningen og Ældresagen at belyse gennem denne temadag.

Dagen bliver en blanding af teoretiske oplæg, diskussion, workshops og praktisk arbejde. Du kommer bl.a. til at udvikle en PersonAfstemt Naturbaseret Interaktion (PANI) efter inspiration af en Personafstemt Musikalsk Interaktion (PAMI) udviklet af musikprofessor Hanne Mette Ridder (AAU).

 

Målet med dagen er at undersøge og få viden om:

  • hvordan vi kan bruge naturen som omsorgsmiljø i interaktionen med demensramte mennesker og skabe nye og flere muligheder for kommunikation
  • hvordan vi 'spiller sammen med' (afstemmer) med en demensramt person i naturen? - emotionelt, mentalt og neurologisk?
  • hvordan vi tilrettelægger en PersonAfstemt Naturbaseret Interaktion (PANI) i demensomsorgen og får ideer og inspiration med både til det faglige arbejde og i hjemmet hos den pårørende?

Indhold af dagen er:

TEORI: Gennem to ekspert-oplæg øger vi vores teoretiske viden om hjernen, og får kendskab til hvad afstemthed mellem to personer betyder i et musikalsk miljø og et natur-miljø. Hvad gør musik og natur ved hjernen og hvorfor? 

PRAKSIS: I workshops i naturen arbejder vi med at udvikle konkrete måder at skabe person-afstemte interaktioner med et demensramt menneske. Dvs. hvordan kan vi være sammen med et menneske med en demenssygdom – i naturen?

RESULTAT: I mindre grupper og genne diskussion i plenum, udarbejder vi eksempel-materiale til brug i deltagernes hverdag.

 

LÆS mere om oplæg, oplægsholdere, workshop, baggrund mm. på www.Livsgnisten-Odsherred.dk 

 

DET PRAKTISKE

Tilmelding: Du tilmelder dig dagen på https://natur-sundhed.nemtilmeld.dk/14/ senest d. 20. august (herefter er tilmelding bindende og betaling refunderes ikke).

Tid: 21. september 2023 kl. 9.15 – 17.00

Sted: Seniorbofællesskabet Enghaven, Fælleshuset, Engparken 20, 4560 Vig. 

Målgruppe: Fagpersoner som arbejder eller ønsker at arbejde med demensramte i naturen (fx terapeuter, plejepersonale, naturvejledere og andre fagprofessionelle) samt pårørende til demensramte.

Pris inkl. frokost: 250,- for pårørende og 500,- for professionelle. Prisen er inkl. moms og dækker forplejning, mødelokaler og oplægsholdere.

Antal deltagere: 12-30

Kontakt: Har du spørgsmål til arrangementet, så kontakt Peter Løn Sørensen mail: foelhoej@get2net.dk, tlf. 2478 2162 eller på  www.Livsgnisten-Odsherred.dk 

 

PROGRAM

09.15 Ankomst og registrering, kaffe/the og brød

09.45 Velkomst og morgensang. En personlig historie fra en pårørende 

10.15 Oplæg 1: Personafstemt Musikalsk Interaktion set i et naturbaseret perspektiv 
Hvordan kan vi bruge naturen som omsorgsmiljø sammen med demensramte mennesker og skabe nye og flere muligheder for kommunikation. Som baggrund for at undersøge dette vil musikterapiprofessor ved Aalborg Universitet Hanne Mette Ridder fortælle om, hvad afstemning  og interaktion er og betyder for kommunikationen med et menneske med demens. 

11.15 Pause med frugt 

11.30 Oplæg 2: Menneskehjernen i naturen 
De fleste kan nikke genkendende til at opleve velbehag i kroppen og ro i sindet efter en vandretur  langs stranden eller i en nyudsprungen bøgeskov og tænker måske, at det jo nok er fordi det er  sundt og godt, at bevæge sig i frisk luft og smukke omgivelser. Men der er meget mere i spil i vores  hjerne og krop. Hjernen har udviklet sig i et overlevelses betinget samspil med naturen, og belastes  derfor mentalt af længerevarende ophold i indendørs og urbane omgivelser.  De seneste 30 års forskning har givet et værdifuldt indblik i hjernens samspil med naturen og beskrevet metoder og redskaber til målrettet, at bruge naturens sundhedsfremmende ressourcer  til at opnå mental restitution, ro og velvære. Nina Baun er naturterapeut og demenskoordinator. 

12.30 Frokost 

13.30 4 workshops i den nære natur 
 Deltagerne vælger 1 workshop, men prioriterer de andre (2-4) ved tilmelding. 

  • Workshop 1: Undersøgelse af “Person Afstemt Naturbaseret Interaktion” (PANI) målrettet  mennesker med demens v/Nina Baun.
  • Workshop 2: Personlige erfaringer med et demensramt menneske i naturen v/Peter Løn
  • Workshop 3: Find ro I naturen ved bålet….. og lær at focusere på landskab og dig selv  v/Dorte Pedersen
  • Workshop 4: Musikalsk nærvær og samvær i naturen: at lytte og samstemme os med mennesker og natur v/ Ursula Skou 

En nærmere beskrivelse af den enkelte workshops og workshopsholdere findes på www.Livsgnisten-Odsherred.dk 

14.30 Gruppearbejde: Udvikle en ”Personafstemt Naturbaseret Interaktion”. Incl. kaffepause

15.30 Pause med frugt 

15.45 Fremlæggelse af gruppearbejde – resultater, visioner og konkrete ideer. 
Hver gruppe præsenterer eksempler på PANI eller anden naturbaseret interaktion. 
Spørgsmål. Debat og afslutning. 

17.00 Tak for i dag og afslutning med en sang. 


Læs mere om de 2 oplæg, gruppearbejdet mm på www.Livsgnisten-Odsherred.dk 

Find vej til arrangementet

Klik for at se et kort med stedets placering hos Google Maps >

Kontaktinformation til arrangør

Natur- og Sundhedsnetværket
Tlf: +45 60614028
eva@naturkonsulenterne.dk

Kontaktinformation til arrangør

Natur- og Sundhedsnetværket
Tlf: +45 60614028
eva@naturkonsulenterne.dk